Hoe om te gaan met angsten?

Angsten kunnen in vele vormen voorkomen. Het is belangrijk om te herkennen of je vanuit angst leeft. Stel jezelf de volgende vragen: Wat zijn mijn diepste angsten? Durf ik volledig mezelf te zijn in mijn werk en privéleven? Vaak blijven mensen uit gewoonte en angst op dezelfde plek, zonder na te denken of dit echt is wat ze willen. Durf actie te ondernemen als je diep van binnen verlangt naar iets anders.

Sommige mensen proberen hun emoties te verdoven, maar uiteindelijk zal ons lichaam en onze ziel om aandacht blijven vragen. Dit kan leiden tot onderdrukte pijn die steeds erger wordt. Ik heb gemerkt dat ik bij mezelf steeds meer koffie ging drinken en voortdurend bezig was, om maar niet te hoeven voelen. Door de coronapandemie ben ik echter meer gaan zorgen voor mezelf en heb ik geleerd om een stap terug te doen.

Als we blijven leven vanuit angst en stress, worden we uiteindelijk ziek doordat ons immuunsysteem overbelast raakt. Daarom is het essentieel om stil te staan bij onze angsten en te onderzoeken waar we precies bang voor zijn, om zo innerlijke genezing te bevorderen.

Durf te voelen wat je voelt. Telkens wanneer er een gedachte bij je opkomt, vraag jezelf dan af: Is deze gedachte waar? En komt deze gedachte werkelijk van mij? Reflecteer zoveel mogelijk en sta stil bij je angsten. Accepteer en omarm ze.

Het lijden en angst zijn onvermijdelijk, maar hoe je er naar kijkt en ermee omgaat, dat bepaal jij!

Hier onder enkele preventieve tips om beter met angsten om te kunnen gaan:

Zelfbewustzijn ontwikkelen: Neem de tijd om je bewust te worden van je angsten en waar ze vandaan komen. Dit kan helpen om patronen en triggers te herkennen en beter te begrijpen waarom je bepaalde angsten ervaart.

Onderzoek je angsten: Ga dieper in op je angsten en probeer te begrijpen wat de werkelijke bron ervan is. Vaak zijn angsten gebaseerd op irrationele overtuigingen of negatieve ervaringen uit het verleden. Door deze bronnen te onderzoeken, kun je ze beter begrijpen en ermee omgaan.

Praat erover: Zoek steun bij vrienden, familie of een therapeut en praat openlijk over je angsten. Soms kan het delen van je angsten met anderen al verlichting bieden. Ze kunnen je ook helpen om nieuwe perspectieven te krijgen en je angsten in een ander licht te zien.

Stel realistische doelen: Angsten kunnen soms ontstaan doordat we onszelf blootstellen aan te hoge verwachtingen en druk. Stel realistische doelen voor jezelf en breek ze op in kleine, haalbare stappen. Op deze manier kun je succes ervaren en je zelfvertrouwen vergroten, waardoor angst minder kans krijgt om de overhand te nemen.

Vermijd negatieve invloeden: Beperk je blootstelling aan negatieve nieuwsberichten, sociale media of mensen die angst en negativiteit versterken. Kies in plaats daarvan voor positieve en inspirerende bronnen die je ondersteunen en motiveren.

Zorg voor je fysieke gezondheid: Een gezonde levensstijl kan bijdragen aan het verminderen van angst. Zorg voor voldoende slaap, eet gezond, beweeg regelmatig.

Neem kleine stappen buiten je comfortzone: Stap voor stap je comfortzone verlaten kan je helpen om je angsten te overwinnen. Begin met kleine uitdagingen en ga geleidelijk aan steeds een stapje verder. Hierdoor kun je jezelf versterken en merken dat je meer aankunt dan je dacht.

Onthoud dat het omgaan met angsten een persoonlijk proces is. Wat voor de ene persoon werkt, kan voor de andere persoon misschien niet werken. Experimenteer met verschillende technieken en benaderingen om te ontdekken wat het beste voor jou werkt. Als je merkt dat je angsten ernstig worden of je dagelijks leven belemmeren, is het raadzaam om professioneel hulp in te schakelen.

''Als we blijven leven vanuit angst en stress, worden we uiteindelijk ziek doordat ons imuunsysteem overbelast raakt.''

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven